Kako izbaciti kamen iz bubrega?

kamenje u bubregu

Bol u leđima ili boku, krv u urinu, mučnina i povraćanje praćeni bolom su neki od najčešćih simptoma kamena u bubregu. Prosečna veličina kamena varira i može biti mala kao zrno peska, ali i velika kao loptica za golf, u ekstremnim slučajevima.

Ukoliko patite od kamena u bubregu, saznajte najčešće simptome ali i najpogodnije metode za rešavanje ovog problema.

Šta je kamen u bubregu?

Kamen u bubregu je čvrsta masa ili kristal nepravilnog oblika koji može varirati u veličini. U zavisnosti od njegovog oblika i veličine, možda čak i ne primetite da imate kamen u bubregu. Čak i mali kamenčići mogu izazvati ekstremne bolove dok se probijaju kroz vaše mokraćne kanale. Unos tečnosti može pomoći u ovom procesu, koji obično traje i do tri nedelje.

Veliki kamen u bubregu može se zaglaviti u ureteru (cevi koja odvodi urin od bubrega do bešike). Kada se to dogodi, kamen može izazvati krvarenje i sprečiti ispuštanje urina. Ako kamen ne može da prođe sam, onda je neophodna hitna hirurška intervencija.

Kamen u bubregu simptomi

Veoma mali kamen u bubregu verovatno neće izazvati mnogo simptoma. Oni čak mogu ostati neotkriveni i bezbolno proći kroz vaš organizam.

Veći kamen u bubregu može izazvati neke od sledećih simptoma:

  • Jak bol u stomaku (abdomenu) ili preponama koji se povremeno javlja i nestaje – muškarci mogu imati bol u testisima
  • Visoka temperatura
  • Prekomerno znojenje
  • Mučnina ili povraćanje
  • Krv u urinu
  • Infekcija urina

Ko najčešće pati od kamena u bubregu?

Odrasli ljudi u 30-im i 40-im godinama imaju veću verovatnoću da dobijaju kamenje u bubregu. Međutim, ne postoji pisano pravilo i svako može dobiti kamen u bubregu.

Postoji nekoliko faktora rizika za nastanak kamena u bubregu:

  • Ne pijete dovoljno tečnosti
  • Konzumirate hranu koja uključuje supstance koje formiraju kamenje (fosfat, na primer, ima ga u mesu, ribi, pasulju i drugoj hrani bogatoj proteinima).
  • Imate porodičnu istoriju kamena u bubregu
  • Imate začepljenje urinarnog trakta

kako izbaciti kamen iz bubrega

Koliko vremena je potrebno organizmu da izbaci kamen iz bubrega?

Vremenski interval dosta zavisi od veličine kamena koji vaš organizam pokušava da izbaci. Kamenu koji je manji od 4 mm treba jedna do dve nedelje. Kamenu koji je veći od 4 mm bi trebalo otprilike dve do tri nedelje da potpuno prođe kroz vaše mokraćne kanale.

Kada kamen dođe do bešike, obično ga organizam izbaci u roku od nekoliko dana, ali ovo može potrajati i duže, posebno ako je u pitanju stariji muškarac sa uvećanom prostatom. Međutim, bol se može povući čak i ako je kamen još uvek u ureteru. Stoga je važno da se konsultujete sa svojim lekarom ako ne uspete da izbacite kamen u roku od šest nedelja.

Kako možete sprečiti kamenje u bubregu?

Postoji nekoliko načina da smanjite rizik od nastanka kamena u bubregu:

Uzimajte dosta vode

Pijte najmanje šest do osam čaša vode svakog dana. Održavanje nivoa hidratacije pomaže vam da češće mokrite, što pomaže da „ispirate“ nagomilane supstance koje uzrokuju kamen u bubregu. Ako se mnogo znojite, obavezno povećajte unos vode.

Smanjite unos soli

Jedite manje soli. Trebalo bi da se konsultujete sa nutricionistom u vezi hrane koju unosite. Takođe možete da pronađite na internetu neke korisne savete, tako što ćete kucati u pretraživaču „kamen u bubregu ishrana“.

Smršajte

Ako patite od viška kilograma, pokušajte da smršate i  da se zdravije hranite.

Razgovarajte sa vašim lekarom

Ako spadate u rizičnu kategoriju, vaš lekar vam može prepisati neke suplemente koji pomažu u prevenciji kamena u bubregu.

Kamen u bubregu lečenje

Ne postoji univerzalan lek za kamen u bubregu. Pacijenti obično primenjuju više različitih metoda, kako bi se oslobodili kamena i smanjili bolove.

Voda

Kada pokušavate da izbacite kamen iz organizma, povećanje unosa vode može pomoći da se ubrza proces. Trudite se da pijete 12 čaša vode dnevno umesto uobičajenih 8.

Kada kamen prođe, trebalo bi da nastavite da pijete 8 do 12 čaša vode svakog dana. Dehidracija je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak kamena u bubregu, a poslednja stvar koju želite je da se kamen ponovo formira.

Obratite pažnju na boju vašeg urina. Trebalo bi da bude veoma svetao, bledo žut. Tamno žuti urin je znak dehidracije.

Limunov sok

U vodu možete dodati sveže ceđen limun. Limun sadrži citrat, hemikaliju koja sprečava stvaranje kalcijumovih kamenčića. Citrat takođe može da razbije manje kamenje, omogućavajući im da lakše prođu kroz mokraćne kanale.

Verovatno bi bila potrebna ogromna količina limunovog soka da bi se postigao veći efekat, ali ako imate manje kamenčiće, limunov sok može definitivno pomoći. Limunov sok takođe obezbeđuje vašem organizmu druge zdravstvene pogodnosti. Na primer, pomaže u inhibiciji rasta bakterija i obezbeđuje vitamin C.

Sok od bosiljka

Bosiljak je pun hranljivih materija, a ovaj lek se tradicionalno koristi za digestivne i inflamatorne poremećaje. U soku od bosiljka postoje antioksidansi i antiinflamatorni agensi, tako da pospešuje zdravlje bubrega.

Da biste ga konzumirali, potrebno je da osušite listove bosiljka ili da koristite svež bosiljak kako bi napravili čaj. Preporučuje se da pijete nekoliko šoljica dnevno. Takođe možete cediti sok od svežeg bosiljka u sokovniku ili ga dodavati u smuti.

Sok od celera

Celer se koristi u nekim tradicionalnim lekovima kao lek za kamen u bubregu. Možete pomešati jednu ili nekoliko stabljika celera sa vodom i piti ga kao sok. Kao i drugi biljni ekstrakti, celer može imati neželjena dejstva ako se koristi sa drugim lekovima ili tretmanima. Zato je uvek je najbolje da se konsultujete sa lekarom pre nego što isprobate nove prirodne lekove.

Sok od nara

Sok od nara je veoma delotvoran i koristi se kako bi se poboljšalo celokupno zdravlje i funkcija bubrega. On će pomoći da se izbaci kamenje i drugi toksini iz vašeg sistema. Prepun je antioksidanata koji pomažu u održavanju zdravlja bubrega i mogu imati ulogu u sprečavanju razvoja kamena u bubregu.

Takođe snižava nivo kiselosti vašeg urina. Niži nivoi kiselosti smanjuju rizik od ponovnog nastanka kamena u bubregu.

Preporučujemo vam da probate Kalkulit sirup, jedan od preparata koji vam može pomoći i na efikasan način eliminisati pesak i kamen iz urinarnog trakta.

Podeli:

Pogledajte još

Pratite poslednje aktuelnosti

Prijavite se na našu newsletter listu

Korpa
Ukucajte slova za pretragu
Shop
Lista želja
0 items Cart
Nalog