Smrznuto rame – Simptomi, vežbe i lečenje

kako se leci smrznuto rame

Smrznuto rame je bolno stanje koje ograničava pokretanje ramena. Ovo stanje nastaje kada se snažno vezivno tkivo koje okružuje rameni zglob ukoči i upali. (Glava nadlaktice sadrži ligamente koji pričvršćuju gornji deo kosti nadlaktice za čašicu lopatice, čvrsto držeći zglob na mestu).

Što više osoba oseća bol, manja je verovatnoća da će pokretati rame. Manjak pokretljivosti uzrokuje da se glava nadlaktice upali i zategne, što otežava kretanje ramena  i ono ostaje „zamrznuto“ u svom položaju.

Ko rizikuje da razvije smrznuto rame?

 • Starost: Odrasli, najčešće između 40 i 60 godina.
 • Pol: Češći kod žena nego kod muškaraca.
 • Nedavna povreda ramena: Svaka povreda ramena ili operacija koja zahteva da rame bude u jednom položaju, može uključivati cepanje rotatorne manžetne i prelome lopatice, ključne kosti ili nadlaktice.
 • Dijabetes: Između 10 i 20 posto osoba sa dijabetesom razvije smrznuto rame.
 • Ostale bolesti i stanja: Uključuje moždani udar, hipotireozu (nedovoljno aktivna štitna žlezda), hipertireozu (preterano aktivna štitna žlezda), Parkinsonovu bolest i bolesti srca. Moždani udar je faktor rizika za smrznuto rame jer kretanje ruke i ramena može biti ograničeno.

Smrznuto rame simptomi

Faza „zamrzavanja“

U ovoj fazi, rame postaje ukočeno i postoji bol pri pokretu, koji se polako povećava. Može se osetiti izvesno pogoršanje noću, a nemogućnost pomeranja ramena se povećava. Ova faza traje od 6 nedelja do 9 meseci.

„Zamrznuta“ faza

U ovoj fazi, bol se može smanjiti, ali rame ostaje ukočeno. To otežava obavljanje svakodnevnih funkcija i aktivnosti. Ova faza traje od 2 do 6 meseci.

Faza “odmrzavanja” (oporavka)

U ovoj fazi, bol se smanjuje, a sposobnost pomeranja ramena polako se poboljšava. Potpuni ili skoro potpuni oporavak se javlja, dok se pokretljivost ramena ravnomerno uspostavlja. Faza „odmrzavanja“ traje od 6 meseci do 2 godine.

Smrznuto rame lečenje

Tretman obično uključuje metode koje ublažavaju bolove, obično dok ne prođe početna faza. Ako problem i dalje postoji, možda će biti potrebna adekvatna terapija ili operacija da bi se rame u potpunosti oporavilo.

Neki jednostavni tretmani uključuju:

 • Tople i hladne obloge: Ovo pomaže u smanjenju bolova i otoka.
 • Lekovi koji smanjuju bol i otok: To uključuje nesteroidne antiinflamatorne lekove, kao što su ibuprofen i acetaminofen. Lekar vam može propisati druge tablete za smrznuto rame koji takođe ublažavaju bolove. Ozbiljniji bol i otok može se sanirati injekcijama koje sadrže steroide. Kortikosteroid, kao što je kortizon, se ubrizgava direktno u rameni zglob.
 • Lek za smrznuto rame: Ukoliko ne želite da pribegavate komercijalnim lekovima protiv bolova, predlažemo vam da isprobate suplement na potpuno prirodnoj bazi. U pitanju su Bolex kapsule koje kombinuju klinički dokazanu formulaciju prirodnih sastojaka, koji uključuju đavolju kandžu, crni biber, kurkumu, enzim bromelan i lavagen između ostalog. Ovaj preparat smanjuje bol, bez da iritira vaš želudac.
 • Fizikalna terapija: Vežbe istezanja i raspona pokreta koje radite zajedno sa fizioterapeutom.
 • Program vežbanja kod kuće: Nastavite sa programom vežbanja kod kuće.
 • Transkutana električna stimulacija nerva: Upotreba malog uređaja na baterije koji smanjuje bol blokiranjem nervnih impulsa.

Ako ovi tretmani nisu ublažili bol i ukočenost ramena nakon otprilike godinu dana, mogu se isprobati i druge procedure, koje uključuju:

 • Nameštanje ramena pod anestezijom: Tokom ove procedure, bićete uspavani i vaš lekar će izvršiti pritisak na vaše rame. Ovo će dovesti do istezanja ili kidanja zglobne kapsule kako bi se popustila zategnutost, što će povećati opseg pokreta.

vazbe istezanja za smrznuto rame

Vežbe za smrznuto rame

U prvoj fazi smrznutog ramena, koja je i najbolnija, vežbe bi trebalo da izvodite polako, a da vremenom povećavajte broj ponavljanja, bez povećanja praga bola koji trenutno osećate.

Jedna studija je otkrila je da kada su pacijenti vežbali u granicama bola, dostigli su skoro normalne, bezbolne pokrete ramena nakon 12 meseci (64%) i 24 meseca (89%).

Nasuprot tome, 63 procenta ljudi koji su bili pod intenzivnom fizikalnom terapijom dostigli su skoro normalne, bezbolne pokrete ramena nakon 24 meseca.

Istezanje iza leđa

 • Napravite raskorak nogu u širini ramena.
 • Stavite ruku koja vas boli iza leđa.
 • Drugom rukom polako gurajte dlan ruke koja vas boli prema suprotnom ramenu.
 • Istežite rame 1-5 sekundi i prestanite kada osetite bol.
 • Ovu vežbu bi trebalo da ponovite pet puta dnevno.

Istezanje mišića

 • Sedite pored stola, oslonite zahvaćenu podlakticu i lakat na površinu stola.
 • Polako pomerajte podlakticu od tela i stanite kada osetite bol.
 • Vaše telo će se naginjati dok se krećete, ali nemojte se naslanjati na sto.
 • Ovu vežbu bi trebalo da ponovite tri puta dnevno.

Rotirajuće istezanje

 • Savijte lakat zahvaćene ruke pod uglom od 90 stepeni i oslonite dlan i zglob na okvir vrata.
 • Držeći podlakticu na mestu, polako okrenite telo od dovratnika.
 • Zaustavite istezanje kada osetite bol.
 • Ponovite ovu vežbu tri puta dnevno.

Vežba sa peškirom

Podignite peškir koristeći ruku koja je zahvaćena smrznutim ramenom. Nežno podignite ruku i savijte podlakticu nazad iza glave, kao da ćete baciti loptu. Držeći nadlakticu što mirnije, pomerajte podlakticu napred-nazad u ponavljajućim pokretima, kao da zabijate ekser u zid.

Ovu vežbu možete da uradite i sa rukom ispred sebe. Dok još uvek hvatate peškir, pomerajte ruku unutra i van ka centru tela, držeći gornji deo tela mirnim, a podlakticu pod uglom.

Još jedna vežba uključuje da opustite ruku sa smrznutim ramenom tako da vam prsti budu usmereni na dole. Zatim pomerajte ruku na različite načine: kružnim pokretima, levo-desno u stranu kao da mašete krilom, ili napred-nazad kao zamah.

„Penjanje na zid“

Vežba koja se naziva „penjanje na zid“, znači da stavite ruku ispred sebe i pretvarati se kao da pokušavate da se popnete na zid (ili možda na planinu). Pretvarajte se da pokušavate da uhvatite ivicu i svakih nekoliko puta se dižite sve više i više, tako da do kraja podižete ruku iznad glave.

Što se tiče „penjanja na zid“, veoma je bitno da budete uporni i bez obzira da li vežbate sa fizioterapeutom ili imate uključene neke medicinske tretmane, ne zanemarite vežbanje kod kuće.

Ove vežbe za bol u ramenu bi trebalo da radite jednom nedeljno jer samo vežbanje sa fizioterapeutom neće biti dovoljno. U dogovoru sa vašim lekarom, potrebno je uvesti niz vežbi kod kuće, kako biste se što pre opravili.

Podeli:

Pogledajte još

Pratite poslednje aktuelnosti

Prijavite se na našu newsletter listu

Korpa
Ukucajte slova za pretragu
Shop
Lista želja
0 items Cart
Nalog