Hemoroidi u trudnoći i nakon trudnoće

Hemoroidi u trudnoći i nakon porođaja mogu biti neugodno i bolno iskustvo za mnoge žene. Hemoroidi su proširene vene u anusu i rektumu koje mogu uzrokovati svrab, bol i krvarenje prilikom pražnjenja creva.

Iako se ovaj problem može javiti kod bilo koga, trudnice su posebno podložne razvoju hemoroida zbog velikog opterećenja koje trpi njihovo telo tokom trudnoće. U ovom članku ćemo istražiti uzroke, simptome i lečenje hemoroida u trudnoći i nakon porođaja, kao i dati savete o tome kako smanjiti rizik od njihovog razvoja.

Kako nastaju hemoroidi?

Hemoroidi nastaju kada se vene u analnom području prošire, što može dovesti do pojave otvora u tkivu oko anusa. Ove proširene vene mogu biti uzrokovane različitim faktorima, kao što su prekomerna težina, nedostatak fizičke aktivnosti, pasivan način života koji uključuje dosta sedenja, zatvor, dijareja, trudnoća, porođaj, starenje i genetska predispozicija.

Tokom trudnoće, hemoroidi su često uzrokovani pritiskom koji rastuća materica vrši na creva i krvne sudove u trbušnoj duplji. Takođe, povećana koncentracija hormona u telu tokom ovog perioda može uticati na tonus venskih zidova i povećati rizik od pojave hemoroida.

Hemoroidi simptomi kod zena

Evo nekoliko simptoma hemoroida koji se obično javljaju kod žena:

Bol i nelagoda

Hemoroidi mogu uzrokovati bol i nelagodu u anusu. Ovi simptomi su često izraženiji kada sedite ili kada pokušavate da obavite nuždu.

Krvarenje

Drugi čest simptom hemoroida je krvarenje prilikom pražnjenja creva. Krv može biti prisutna na toalet papiru, u donjem vešu ili u samoj vodi u šolji.

Svrab i iritacija

Hemoroidi mogu uzrokovati svrab i iritaciju oko anusa. Ovaj simptom može biti posebno izražen tokom trudnoće zbog povećanja vlage u području analnog otvora.

Izbočine

U nekim slučajevima, hemoroidi se mogu javiti kao izbočine iz anusa. Ovo stanje se naziva izbačeni hemoroidi i može biti veoma bolno.

Zašto se javljaju hemoroidi posle porođaja?

Hemoroidi su čest problem koji se javlja kod žena nakon porođaja. Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti pojavi hemoroida nakon porođaja:

Povećan pritisak

Tokom porođaja, žene se često naprežu i vrše jak pritisak na donji deo tela. Ovo može uzrokovati proširenje vena u području anusa i rektuma, što dovodi do pojave hemoroida.

Hormonske promene

Nivo hormona u telu žene se menja tokom trudnoće i nakon porođaja. Ove promene u hormonskom nivou mogu uticati na krvne sudove i povećati rizik od pojave hemoroida.

Zatvor

Nakon porođaja, žensko telo se oporavlja od trudnoće i porođaja. U ovom periodu, žene su sklonije zatvoru, što može doprineti pojavi hemoroida.

Trauma

Porođaj može biti trauma za telo žene, posebno ako je bio vaginalni porođaj. Ovo može uzrokovati oštećenje tkiva oko anusa i rektuma, što povećava rizik od pojave hemoroida.

Uprkos činjenici da su hemoroidi čest problem nakon porođaja, oni obično nestaju sami od sebe nakon nekoliko sedmica ili meseci. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebno lečenje, kako bi se ublažili simptomi i ubrzao oporavak.

Kako se leče hemoroidi?

Postoje razni načini lečenja hemoroida, a izbor metode ovisi o ozbiljnosti simptoma i opštem zdravstvenom stanju osobe. Evo nekih od najčešćih načina lečenja hemoroida:

Promene u načinu života

Promene u načinu života mogu biti korisne u ublažavanju simptoma hemoroida. To uključuje povećanje unosa vlakana i tečnosti kako biste sprečili zatvor, redovnu fizičku aktivnost i izbegavanje dugotrajnog sedenja ili stajanja.

Topli oblozi

Topli oblozi na području anusa mogu pomoći u smanjenju bolova i upale.

Kreme i masti

Postoje kreme i masti dostupne bez recepta koje mogu pomoći u ublažavanju svraba i boli hemoroida. Neki proizvodi takođe sadrže sastojke koji mogu smanjiti oticanje.

Skleroterapija

Skleroterapija je postupak u kojem se ubrizgava sklerozantno sredstvo u hemoroide kako bi se smanjila veličina. Ovaj postupak obično se koristi kod manjih i manje ozbiljnih hemoroida.

Ligacija

Ligacija je postupak u kojem se vezuju baze hemoroida kako bi se zaustavio dotok krvi u njih. Ovo uzrokuje da hemoroidi počnu sušiti i otpadaju.

Hirurški zahvat

U nekim slučajevima, kao što su teški ili složeni hemoroidi, mogu biti potrebni hirurški zahvati. Postoje različite vrste operacija koje se mogu izvesti, uključujući uklanjanje hemoroida skalpelom ili korišćenjem lasera.

Važno je napomenuti da se hemoroidi obično ne smatraju ozbiljnim problemom, ali ako imate simptome koji upućuju na hemoroide, trebate posetiti svog lekara kako biste dobili pravilnu dijagnozu i odgovarajuće lečenje.

Prirodni lekovi za lečenje hemoroida

Uz medicinske tretmane, postoje i prirodni načini za ublažavanje simptoma hemoroida. Ovde su neki od prirodnih lekova kojima se mogu lečiti hemoroidi u trudnoci:

Hemor M

Hemor M je prirodni preparat koji se koristi kod hemoroida i sadrži niz aktivnih sastojaka koji ublažavaju bol i svrab u predelu anusa. Potrebno je samo naneti mast na zahvaćeni deo anusa i sačekati nekoliko trenutaka da deluje.

Tople kupke

Tople kupke mogu pomoći u smanjenju bola i iritacije hemoroida. Za ovaj tretman, jednostavno sedite od pet do deset minuta u toploj vodi nekoliko puta dnevno.

Aloja Vera

Gel aloja vere ima umirujuća svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju svraba i iritacije hemoroida. Ovaj gel možete nanositi ravnomerno na područje anusa.

Eterična ulja

Eterična ulja, poput ulja lavande, peperminta ili čempresa, mogu biti korisna u smanjenju boli i upale hemoroida. Ova ulja možete razrediti u baznom ulju, poput kokosovog ulja, i naneti direktno na zahvaćeno područje.

Kamilica

Kamilica ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju oticanja i ublažavanju bola hemoroida. Možete napraviti topli čaj od kamilice i natopiti ga u komad tkanine, a zatim ga držati nekoliko minuta na područje anusa.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je bogato hranjivim sastojcima koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma hemoroida. Ovo ulje se može naneti ravnomerno na zahvaćeno područje ili koristiti kao sastojak u prirodnim kremama i mastima. Ovi prirodni lekovi mogu biti korisni u ublažavanju simptoma hemoroida, ali uvek se savetujte sa svojim lekarom pre korišćenja bilo kojeg novog tretmana ili ako imate ozbiljne simptome koji traju duže vreme.

Podeli:

Pogledajte još

Pratite poslednje aktuelnosti

Prijavite se na našu newsletter listu

Korpa
Ukucajte slova za pretragu
Shop
Lista želja
0 items Cart
Nalog