Otežano mokrenje kod muškaraca – Uzroci i lečenje

problemi sa prostatom kod muskaraca

Otežano mokrenje je česta pojava kod muškaraca i smatra se da svaki muškarac bar jednom u životu iskusi neku bolest prostate. Naravno da se sa godinama ovaj rizik povećava. Prema zvaničnim podacima, svaki drugi muškarac nakon 60 godina starosti se suoči sa nekim zdravstvenim problemom koji može zadavati prostata.

Prostata je muški reproduktivni organ veličine oraha, koji se nalazi u dnu bešike i ima funkciju da proizvodi semenu tečnost. Treba napomenuti da najviše problema sa prostatom nastaje nakon četrdesete godine života.

Kako stare, mnogi muškarci doživljavaju promene pri mokrenju, koje mogu biti uzrokovane upalom ili uvećanjem prostate. Međutim, uvećana prostata ne izaziva uvek probleme sa mokrenjem. Hajde da vidimo koji faktori utiču na otežano mokrenje kod muškaraca i kako ih možete rešiti.

Prvi simptomi bolesti prostate

Ukoliko osetite bol u donjem delu stomaka, predelu prostate, leđima ili karlici, bez obzira na njegov intenzitet, to može ukazivati na neku bolest prostate. Verovatno ste upoznati sa činjenicom da je učestalo mokrenje, pogotovu noću, jedan od najčešćih simptoma bolesti urinarnog trakta.

Ukoliko je otežano mokrenje kod muškaraca praćeno isprekidanim mlazom i nedovoljnim pražnjenjem bešike, to može biti još jedan od simptoma. Bolesti prostate su često praćene i infekcijama.

Prostata simptomi kao što su vodenast i krvav iscedak, kao i gnoj iz penisa u semenoj tečnosti ili mokraći ukazuje na to da bi odmah trebalo da posetite urologa. Takođe prerana ejakulacija ili teško dostizanje ejakulacije ili mala količina semene tečnosti, može biti razlog za brigu.

Stalni bolovi u leđima, bolna ejakulacija, neprijatnosti u predelu urinarnog trakta, ili gubitak kilaže može ukazivati na neku bolest prostate. Kada se neki od ovih simptoma jave, predlažemo da odmah posetite urologa, koji će obaviti pregled i ustanoviti da li se radi o običnoj urinarnoj infekciji ili je pak bolest prostate u pitanju.

Kako nastaje bolest prostate?

Muškarci u zrelim godinama najčešće su pogođeni problemima sa prostatom. Starenjem njihovo telo gubi elastičnost, postaje teže, sve je veći pritisak na karlicu, te su problemi sa prostatom gotovo neizbežni.

Takođe, prekomerna fizička aktivnost, kao što je kontinuiran rad na nogama ili pešačenje, vrši pritisak na karlicu i može dovesti do oboljenja prostate. Sa druge strane, ni predugo sedenje ne ide u prilog prostati jer isto tako vrši pritisak na karlicu.

lecenje bolesti prostate

Osobe koje rade u hladnjačama ili su izložene hladnoći, posebno u zimskim mesecima mogu imati zdravstvenih problema sa prostatom. Neke bolesti digestivnog i respiratornog sistem, kao i polno prenosive infekcije mogu uticati na prostatu.

Ukoliko konzumirate cigarete, alkohol ili se nezdravo hranite, možete povećati šanse da nekada u životu dobijete neku bolest prostate.

Bolesti prostate

Benigno uvećanje prostate

Često nazivana i benigna hiperplazija prostate je benigno uvećanje prostate. Veoma je česta pojava kod muškaraca, ali retko javlja pre 40. godine života. Prema nekim podacima, oko polovine muškaraca između 51 i 60 godina i do 90% muškaraca starijih od 80 godina ima benignu hiperplaziju prostate.

Simptomi BPH uključuju:

 • Poteškoće sa mokrenjem
 • Poriv za mokrenjem čak i kada je bešika prazna
 • Nadutost stomaka i učestalo mokrenje, posebno noću
 • Slab ili isprekidan mlaz urina i osećaj nepotpunog pražnjenja pri mokrenju

Ukoliko primetite neke od simptoma, savetujemo vam da odmah posetite lekara, koji će prostatu pregledati rektalno, proveriti količinu i brzinu protoka mokraće, kao i pritisak prilikom mokrenja. Verovatno ćete uraditi i urinokulturu, kako bi se detektovale eventualne bakterije.

Za lečenje uvećale prostate obično se koriste antibiotici. Ako dođe do potpunog zastoja mokraće, prostata se operiše.

Prostatitis

Prostatitis je zapaljenje prostate. Ovo može biti uzrokovano baterijskom infekcijom. Muškarci svih uzrasta mogu dobiti prostatitis, a može se javiti nezavisno od veličine prostate (uvećane ili ne).

Prostatitis simptomi:

 • Poteškoće sa mokrenjem
 • Često mokrenje, posebno noću
 • Bol ili peckanje tokom mokrenja
 • Drhtavica i groznica zajedno sa problemima sa mokrenjem

Možemo razlikovati akutnu i hroničnu upalu prostate.

Akutna upala

Prvo se javlja bol u predelu polnog organa, leđa, ili stomaka. Neki od simptoma uključuju otežano i učestalo mokrenje, vodenast, krvav ili gnojav iscedak iz penisa, temperatura preko 39 stepeni, umor i malaksalost.

U ovom slučaju, prostata je uvećana, a lečenje se vrši antibioticima, mirovanjem i unosom dovoljne količine tečnosti. Treba napomenuti da lečenje traje od 4 do 6 nedelja, a terapija se izvodi dok simptomi potpuno ne utihnu.

Hronična upala

Hronična upala traje duže od tri nedelje i može se razviti iz akutne, ako se ne leči na vreme. U ovom slučaju simptomi nisu toliko izraženi, more doći do impotencije, peckanja tokom ejakulacije i do iscedka. Lečenje traje dosta duže i terapija se uzima i do tri meseca.

Prostatodinija

Ovo stanje se odnosi na hroničnu, veoma bolnu upalu karlice. Neki od simptoma uključuju bolno mokrenje, bol u donjem delu stomaka, groznicu i hitno mokrenje. Moguće je često mešanje sa upalom prostate, zato antibiotici ne daju rezultate.

Karcinom prostate

Rak prostate, u svojim ranim fazama, možda neće izazvati pojavu nikakvih simptoma. Ali kako bolest napreduje, simptomi koji se javljaju su sledeći:

 • Potreba za čestim mokrenjem, posebno noću
 • Poteškoće pri započinjanju mokrenja
 • Nemogućnost mokrenja
 • Slab ili prekinut protok urina
 • Bolno ili mokrenje koje peče
 • Bolna ejakulacija
 • Krv u urinu ili spermi
 • Česti bolovi ili ukočenost u leđima, kukovima ili natkolenicama

Prirodno lečenje prostate

Tegobe sa prostatom možete lečiti namirnicama koje su bogate cinkom. Pokušajte da u svoju ishranu uvrstite mahunarke, školjke, ribu, integralne žitarice, mlečne proizvode i povrće bogato beta karotenom.

Ne bi trebalo da zanemarite omega-3 i omega-6 masne kiseline. Riba bi trebalo da vam bude na meniju tri puta nedeljno. Ako imate problema sa prostatom, trebalo bi da smanjite unos nepotrebnih čajeva i kafe, voda je dozvoljena, do 10 časa dnevno.

Semenke lana pozitivno utiču na prostatu i smanjuju simptome uvećane prostate. Sa druge strane, kurkuma kombinovana sa karfiolom može biti najbolja prevencija za rak prostate.

Kad god možete, grickajte seme bundeve, koje veoma povoljno utiče na zdravlje prostate i odlučan su izvor cinka. Možete ih kombinovati sa medom ili mlekom.

Mi uvek ističemo da je preventiva najbolji lek. Stoga, možemo da vam preporučimo preparat, conprosta forte, koji ima delotvorno dejstvo na prostatu i pomaže pri ublažavanja simptoma. Conprosta je preparat koji se preporučuje svim muškarcima nakon četrdesete godine.

Podeli:

Pogledajte još

Pratite poslednje aktuelnosti

Prijavite se na našu newsletter listu

Korpa
Ukucajte slova za pretragu
Shop
Lista želja
0 items Cart
Nalog