Pesak u mokraći – Simptomi i lečenje

Pesak u mokraći je čest problem kod mnogih ljudi, posebno žena. Ova pojava može biti uzrokovana različitim faktorima, kao što su infekcije mokraćnih puteva, kamenje u bubrezima, upale i drugo. Simptomi peska u mokraći mogu uključivati bolno mokrenje, pojačanu potrebu za mokrenjem, krv u urinu i druge neugodne simptome.

U ovom članku ćemo se osvrnuti na uzroke peska u mokraći, simptome koji se javljaju, dijagnozu i lečenja ovog stanja. Važno je da se pesak u mokraći ne ignoriše, jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne leči na vreme.

Evo nekoliki saveta kako da se uspešno rešite peska u mokraći!

Kako nastaje pesak u mokraći

Pesak u mokraći se obično formira kada se kamenčići (kristali) nakupljaju u mokraćnim putevima. To obično nastaje kada urin sadrži visoke koncentracije određenih minerala, poput kalcijuma, oksalata i fosfata, što može doprineti stvaranju kristala u urinu. Neispitana infekcija urinarnog trakta takođe može uticati na formiranje peska u mokraći.

Drugi faktori koji mogu doprineti nastanku peska u mokraći uključuju loše navike u ishrani, nedostatak fizičke aktivnosti, nasledni faktori, dehidrataciju i probleme sa bubrezima. Važno je da utvrdite koji faktori su doprineli nastanku peska u mokraći kako bi se primenile odgovarajuće mere prevencije i terapije.

Pesak u mokraći simptomi

Simptomi često uključuju bolno mokrenje, učestalo mokrenje, bol u donjem delu stomaka, bol u leđima, bol u predelu prepona i prisustvo krvi u mokraći. Osobe koje imaju pesak u mokraći takođe mogu imati osećaj peckanja tokom mokrenja, kao i osećaj nepotpunog pražnjenja bešike.

Simptomi mogu varirati od osobe do osobe i mogu biti manje ili više intenzivni, a u nekim slučajevima pesak u mokraći može biti prisutan bez prisustva simptoma. U svakom slučaju, ukoliko primetite simptome peska u mokraći, važno je da potražite savet lekara radi dijagnostike i lečenja problema.

Kako se lečiti pesak u mokraći?

Terapija zavisi od uzroka i težine problema, a lečenje se može sprovoditi kod kuće uz preporuke lekara ili u bolnici ukoliko je potrebna hirurška intervencija.

Ukoliko je pesak sitani može se izbaciti urinom, važno je povećati unos vode kako bi se pesak ispirao iz bešike i mokraćnih puteva. Takođe, lekari mogu preporučiti lekove protiv bolova, analgetike i antispazmodike kako bi se ublažili simptomi dok pesak izlazi iz tela.

U slučajevima kada pesak nije u stanju da se izluči urinom, može biti potrebna hirurška intervencija. Opcije operacija uključuju litotripsiju, endoskopsku operaciju ili otvorenu hirurgiju.

Pored toga, važno je da se pridržavate preporuka lekara i da se redovno kontrolišete kako biste sprečili ponavljanje ovog problema u budućnosti. Takođe, održavanje zdravog načina života, zdrave ishrane i adekvatnog unosa vode može pomoći u prevenciji peska u mokraći.

Prirodni lekovi za pesak u bešici

Postoje neki prirodni lekovi koji mogu pomoći u prevenciji i lečenju peska u mokraći, ali je važno prvo konsultovati se sa lekarom pre upotrebe bilo kojeg prirodnog preparata. Neki od prirodnih lekova koji se preporučuju su:

 • Sok od brusnice – Bogat je antioksidantima i može pomoći u sprečavanju infekcija urinarnog trakta.
 • Uvin čaj – Ima diuretička svojstva i može pomoći u sprečavanju peska u mokraći.
 • Limunada – Limun je bogat citratima, koji mogu pomoći u sprečavanju formiranja kristala u urinu.
 • Đumbir – Ima protivupalna svojstva i ublažava bol koji je povezan sa peskom u mokraći.
 • Sok od lubenice – Lubenica ima diuretička svojstva i pomaže u ispiranju urinarnog trakta.
 • KALKULIT SIRUP – Ukoliko želite efikasno da eliminišete pesak iz urinarnog trakta, preporučujemo sirup na prirodnoj bazi, koji sadrži 13 pažljivo odabranih biljaka koje pozitivno utiču na vaš urinarni trakt.

Važno je napomenuti da ovi prirodni lekovi mogu biti korisni samo kao dodatak lekovima koje je prepisao lekar, a ne smeju ih zameniti. Takođe, neki od ovih prirodnih preparata mogu izazvati neželjene efekte i interakcije sa drugim lekovima, pa je važno posavetovati se sa lekarom pre njihove upotrebe.

Kako izbaciti pesak iz bešike?

Postoji nekoliko prirodnih načini koji mogu pomoći u izbacivanju peska iz bešike. Međutim, važno je napomenuti da, pre nego što se odlučite za bilo koji od ovih načina, prvo se posavetujete sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da neće naštetiti vašem zdravlju.

 • Pijte puno vode – Unos velike količine vode može pomoći u razblaživanju peska u bešici i olakšati njegovo izbacivanje.
 • Konzumirajte sokove bogate vitaminom C – Vitamin C može pomoći u sprečavanju stvaranja peska u mokraćnim putevima. Sokovi od citrusnog voća, poput pomorandže, grejpa i limuna, su bogati vitaminom C i mogu pomoći u razlaganju peska.
 • Konzumirajte sok od brusnice – Sok od brusnice može pomoći u sprečavanju infekcija mokraćnih puteva, koje su česte kada se pesak nakuplja u bešici. Osim toga, sok od brusnice ima diuretička svojstva koja mogu pomoći u izbacivanju peska.
 • Vežbajte – Fizička aktivnost stimuliše cirkulaciju u povećava protoka urina, što može pomoći u izbacivanju peska.
 • Koristite toplu vodu – Napravite toplu kupku ili stavite toplu vodu na stomak. Ovo vam može pomoći u ublažavanju boli i nelagodnosti povezanih sa peskom u bešici. Topla voda takođe pomaže u opuštanju mišića i olakšava izbacivanje peska.

Ako imate ozbiljne simptome, kao što su jaka bol, krvarenje ili poteškoće sa mokrenjem, obavezno se obratite svom lekaru. Lekar može preporučiti adekvatan tretman u zavisnosti od uzroka i težine problema.

Kako sprečiti pesak u bešici?

Postoje neke mere koje se mogu preduzeti kako bi se sprečio pesak u bešici:

 • Povećajte unos tečnosti: To je najvažniji faktor koji može pomoći u sprečavanju peska u bešici. Pijte dovoljno vode i drugih tečnosti kako biste osigurali da se urin isprazni iz bešike redovno i kako biste smanjili koncentraciju minerala u urinu.
 • Izbegavajte određenu hranu: Uklanjanje određene hrane iz ishrane može pomoći u smanjenju rizika od stvaranja peska u bešici. Na primer, smanjenje unosa soli, mesa, mlečnih proizvoda i hrane bogate oksalatom poput spanaća i kelja može pomoći.
 • Vežbe za karlicu: Vežbe za jačanje mišića karlice sprečavaju zadržavanja urina u bešici, što može smanjiti rizik od stvaranja peska u njoj.
 • Redovna kontrola: Redovna poseta lekaru i kontrola urina pomaže u otkrivanju peska u bešici u ranim fazama.

Uz pravilnu ishranu i dovoljno fizičke aktivnosti, možete smanjiti rizik od nastanka peska u bešici i drugih problema u urinarnom traktu.

Podeli:

Pogledajte još

Pratite poslednje aktuelnosti

Prijavite se na našu newsletter listu

Korpa
Ukucajte slova za pretragu
Shop
Lista želja
0 items Cart
Nalog